Un blog on...

"La fotografia no és més que el reflex del que som: una imatge amb molts significats" DCC

lunes, 3 de mayo de 2010

LA FOTOGRAFIA DE LA TEMPORADA



DECISIONS QUE TRENQUEN ESQUEMES


Sembla mentida, però una fotografia podria valdre un ascens i alhora una reflexió per a la Federació Catalana de Futbol.


David Casany- El passat dissabte (1 de Maig del 2010) a Vilassar de Dalt es notava ambient de futbol, ambient de festa i, potser, ambient de celebració. A les 12 hores jugava l’ Aleví A del Vilassar de Dalt contra el Montgat . Empatats a punts a la classificació, segons i primers classificats (respectivament), buscaven durant aquests 60 minuts posar la cirereta a una temporada, per a tots dos, perfecta. De fet, la igualtat en el marcador durant tot el partit no era més que el reflex de dos equips de gran nivell que es van contrarestar i respectar al llarg dels minuts. L’empat li anava bé al Montgat, perquè el goal average li seria favorable (2-0 a l'anada), i al minut 55 de la segona part el resultat era de 0 a 0. Però ja sabem que quan hi ha tanta tensió i tanta igualtat entre equips, els resultats i les competicions es decideixen per petits detalls. I a Vilassar de Dalt, el més d’un centenar de persones presents al camp van ser testimonis d'aquest petit detall. Va ser a falta de 5 minuts que un jugador del Vilassar va saltar de cap davant la sortida del porter i va rematar l’esfèrica al fons de la xarxa (fotografia).
En primera instància: gol. Però en pocs segons l’ àrbitre del partit decideix anular-lo. Perquè? Això és el que es va preguntar tothom en aquell instant… L’àrbitre va decidir anular el gol perquè va veure mans en la rematada del jove jugador vilassarenc. Un cop la pilota va ser empesa pel jugador local, el linier no va donar crèdit (al igual que la afició) a la decisió de l’àrbitre principal i va aixecar la bandereta per transmetre-li la seva experiència. La visió privilegiada del linier, present en una bona línea visual de la jugada, li va permetre observar que el jugador local va jugar net i va rematar la pilota amb el cap i no pas amb les mans. Tot i la pressió de l’afició i les paraules del linier (qui va veure acció completament reglamentària) l’àrbitre del partit no va fer cas de res i va continuar endavant amb la seva decisió. El partit va acabar 0 a 0 i el Montgat es proclamarà campió i pujarà de categoria.
Tirar endavant amb aquesta decisió trenca molts esquemes: la funció dels liniers i el reglament, la temporada del Vilassar, l’àrbitre de l’encontre i el seu nivell i la il•lusió de molts nens. Anular aquella acció té una doble connotació: positiva i negativa. Evidentment que la positiva és que no calen liniers (i per tant els clubs estalviaran diners) i la negativa és el trencament dels somnis de nens de 10 anys que ja estaven celebrant el gol. Realment el fet de no donar gol a aquesta jugada es pot entendre, sí que es pot entendre si la presència dels liniers fos inexistent, però no es pot entendre amb la presència dels jutges de banda aquest dissabte. Els homes de la bandereta van perdre clarament la seva essència i la seva funció. Si els liniers existeixen, a part de per formar part d’un equip amb l’altre linier i l’ àrbitre, és perquè gaudeixen d’una visió privilegiada de moltes jugades. De fet aquesta característica és la seva font de vitalitat. Poder observar amb ulls de lupa cada jugada és la essència dels liniers, però aquesta es pot perdre en el no res quan els àrbitres principals els desacrediten en jugades en què la visió del qui porta la bandereta pot esdevenir en decisiva. El àrbitre, sense que ningú ho entengui, no va voler fer cas al linier, no va voler escoltar als jugadors i evidentment no va voler veure la foto del partit (la van veure més de 100 persones). En el partit entre el CE Vilassar i el Montgat les llàgrimes podrien haver estat dolces, plorar de felicitat per l’ascens; podrien haver estat difícils, per la impotència de no marcar cap gol però per la felicitat d’haver lluitat dignament fins al final; però aquestes llàgrimes van ser amargues perquè els nens se senten enganyats i, a aquesta edat, les llàgrimes amargues en ulls de jugadors nobles et creen un estat d’impotència i reclamació que, tot i volent-ho evitar, regnarà d’aquí a final de temporada.
Amb això, esperem que quan abans millor, es comencin a escriure totes aquelles normes arbitrals que es coneixen sota el nom de “criteri arbitral”. Un exemple d’anarquia arbitral és aquest últim fet: portar liniers a un partit decisiu de 2ª divisió d’Alevins i prescindir d’ells quan la seva funció com a tals podria haver estat decisiva. Fins quan el “criteri arbitral fora normes”?

Ànims nois! I enhorabona a tots dos equips, perquè heu fet una magnífica temporada.
___________________
TEXT ENVIAT A MITJANS DE COMUNICACIÓ:
L’àrbitre del partit Vilassar de Dalt - Montgat (Alevins 2a divisió) va decidir anular un gol als locals a falta de 5minuts pel final, amb el qual aquests perdien les opcions d’ ascendir. El jutge de banda li va assegurar que era gol legal (que remata amb el cap y no pas amb les mans), però l’ àrbitre principal no li va fer cas ni a ell, ni a els 200 afeccionats presents a les grades ni a la fotografia de l’ encontre. No s’ entén que es decideixi portar liniers (mai venen en alevins de 2a) como a mesura extraordinària (importància del partit) y es prescindeixi dels seus serveis en una acció clau (aquest era el motiu de venir acompanyat dels línees). A la visió privilegiada del linier no se la va tenir en compte a la hora de la veritat; just al contrari: se la va desacreditar per complet. El futbol es un joc en equip, però el passat dissabte a Vilassar de Dalt els col•legiats del partit no van donar, precisament, un exemple de treball en equip. Sembla mentida, però una fotografia podria valer un ascens i a la vegada una reflexió per a la Federació Catalana de Fútbol.
PD: ja he enviat informació a la Federació Catalana de Futbol.

6 comentarios:

  1. lo que el arbitro vio mano lo dices tu chavalote, para el articulito este, pero pita falta al portero, que las fotos no se mueven, quieres el video,pagalo que lo tenemos nosotros y ya veras como callamos esa boquita de una vez, llorones.

    ResponderEliminar
  2. Si tan claro lo tienes publica el video en youtube, que lo primero que hace el portero es decirle mano al árbitro haciendole el gesto (lo veras en tu video) y eso es lo que pita el vecino de Montgat, perdon el Sr. Arbitro.

    ResponderEliminar
  3. Ya de nada sirve nada. Enhorabuena a los dos equipos por la magnífica temporada que han hecho. Solo apuntaré una cosa: yo no publico por publicar. Intento respetar los criterios básicos de un periodista: y uno de ellos es la fidelidad. En este artículo no hay ninguna mentira. Es toda la verdad, otra cosa es que se quiera ver o no (esa verdad).

    Salut!!

    PD: soy el que lo ha escrito =), y el que hizo este tesoro de fotografía.

    ResponderEliminar
  4. Ah sí... Como quieras, me encantaría tener ese vídeo! si lo cuelgas, pon aquí el enlace por favor. Me encantaría ver lo contrario a mi fotografía! Sería muy curioso no?

    PD: a caso toca al portero? =) mira la foto! el xavalín salta limpio, con los ojos cerraditos y golpeando como un campeón!!!! pobrecillo..=(

    ResponderEliminar
  5. La foto sale muy clara que no fue falta al portero, ni lo toca cuando remata de CABEZA, y desde luego que esta liga la tenia que garal el Montgat, he tenido la oportunidad de verlos jugar en su campo en 5 partidos y desde luego que es una VERGUENZA las AYUDAS arbitrales que han tenido, han sido de ESCANDALO. En el partido del Vilassar Montgat, el arbitro tenía muy claro lo que tenía que hacer y así lo hizo.

    ResponderEliminar
  6. Estic bàsicament d'acord amb en David, però m'agradaria aprofundir en una reflexió.

    Suposo que la majoria d'àrbitres de futbol base deuen somiar en arribar a les grans categories i, de la mateixa manera que els nens idolatren les figures de primera divisió, ells deuen tenir els seus referents dins l'arbitratge professional. Els àrbitres tenen una tasca molt difícil: cal que resolguin conflictes en dècimes de segon davant de nombroses persones, per tant és fàcil equivocar-se i ser criticat, sobretot pels que entenen que la seva decisió els ha perjudicat. Tanmateix, els que seguim el futbol no només per afició, sinó perquè ens agrada com a espectacle, podem recordar àrbitres com Colina, Friedriksen o l'anglès Taylor que s'equivocaven (oh! i tant!) però que pel seu tarannà sabies que eren justos. També recordem amb nostàlgia Vautrot, Brito Arceo o l'egipci Ghandour. A diferència dels primers, d'aquests últims només podies pensar 'quan me la fotaran?'

    Des de que segueixo amb assiduïtat els partits de futbol base acompanyant els meus fills he pogut observar amb tristesa que, amb honrosísimes excepcions, els àrbitres tenen un pèssim nivell físic i tècnic. No vull caure en la paranoia de pensar que sempre ens perjudiquen a nosaltres. Crec que són tan dolents que al final de la temporada han perjudicat a tothom. I no es compensa.

    No es compensa perquè els àrbitres d'aquestes categories tenen una responsabilitat formativa addicional que no assumeixen amb responsabilitat. L'àrbitre d'aquest partit es va equivocar (és humà!), tots ho vam veure, inclús els seguidors del Montgat que tenia al davant, ho has demostrat i cap farol ho desmentirà. La llàstima no va ser l'errada sinó la seva actitud maleducada amb els jugadors i xula i prepotent amb el seu company auxiliar. Malauradament els xavals que van jugar aquest partit es quedaran amb aquesta imatge. Tots van sortir perdent.

    ResponderEliminar